Kterak pánové B6 a TT předvedli svoje káry.

Jednou takhle v sobotu jsme vyrazili s manželkou a mladší dcerkou se sáňkama na Jedlovou. Řekl jsem si, že když je dolní parkoviště totálně narvaný, tak se vydáme oproti zákazu vjezdu, nahoru ke Slovanu. Případně projevíme zájem o ubytování, kdyby byl problém. (prosím neberte to jako návod k porušování zákazu vjezdu!)
Vzhledem k počtu aut tam nahoře to vypadalo, jako by byla chata uplně plná, tak jsem zaparkoval kde se prostě dalo.
Vytáhnem z kufru sáňky a při tom sledujeme, jak se z místa, kde není cesta ani v létě, snaží pán s drobným SUV1 vyprostit ze sněhu, jistě prací udřeného, metrosexuála (pan B6) v růžových šusťákách s blonďatou prcinkou vedle. V duchu si říkám, že s dvoukolkou měl zustat jenom na silnici.
Ovšem během několika našich svezeních-se na saních, vyprošťovací pokus nedostál úspěchu a příšerný smrad spálené spojky ohlásil konec malému SUV1 a dalším pokusům o vyproštění. Přikládal bych tomu mnoho důvodů. Jednak zataženou ruční brzdu na dvoukolce, totálně prohrabaný hnací kola tak, že visely ve vzduchu a auto leželo na břiše a v neposlední řadě špatný směr tahání auta.
Po malé chvíli vidím, jak se pana B6, který už měl od lopaty jistě rozedřené staré pracovní mozoly, rozhodl vyprošťovat další borec s dalším drobným SUV2. Jenže než se k němu dostal, tak ho museli ostatní pomocníci z parkovací plochy také nejdříve vytlačit. To už se opravdu bavila celá sjezdovka, ale fronta u vleku se zase rapidně zkrátila.
Mezi tím, za mohutného řevu silného motoru přijel (pan TT) a přihlížející mladíci s otevřenými ústy valícími se bulvami z očí jenom vykřikli "vole to je čtyrkolo, nene, jojo podivej na zadní kola, ajo ty krávo".

Pan TT s naprosto masérským klidem odpočatého dělníka navštěvující resorty Špindl, Grossglokner, Kaprun atd. nasadil zrcadlovky, beranici ze stříbrné lišky a zabouchl svoji blonďatou prcinku uvnitř. Pohlédl na utopenou dvoukolku s blonďatym přívěškem také stále uvnitř, zoufalého pana B6 a nadřazeně praví "ste kucí zapadli jo?" Jeden z mladíků nadhodil, že by jim mohl quattrem pomoct, ale pan TT správně odhadl, že do toho nepůjde, bo tam zustane taky a v klidu dál popíjel svůj skvělý nealkoholický nápoj a kontroloval situaci všude kolem.

Vraťme se ale k SUV2. Vytlačit to šlo, tak hurá lano a jdem tahat pana B6 s jeho poníženou silničkou. Pan B6 už zjevně spocený ve svých růžových šusťákách se pokusil nasadit řetězy (ne že by mu teď ještě byly něco platný), ale s pohledem telete na nová vrata od toho po chvíli upustil, protože zjistil, že řetězy se samy nenasaděj. Lopata je jednodužší, k tý nepotřebuje návod a přeci jen je tu ještě to SUV2. A opravdu během několika škubnutí se zadařilo a dvoukolka byla vyrvána ze spárů dobrejch patnácti cenťáků sněhu. No co čert nechtěl bylo po legraci a auta odjely. Říkám si škoda, mohla bejt ještě zábava.

Protože tohle trvalo cca 1,5-2h a byla nám zima, chtěli jsme jít na čaj do Františkovejch lázní. Bohužel, nebo pro provozovatele spíš bohudík, byl bar narvanej k prasknutí a tak jsme vyrazili do skiareálu Horní Podluží.
Tam maj zatraceně dobrý čaje!
Sedáme do auta a jelikož čert stejně nikdy nespí, vidím pana TT jak odjíždí. Respektive se snaží odjet:-)
Už když přijel vlastně věděl, že tam zustane taky a tak asi proto svýmu quattru naložil. Lehounký auto s motorem z offroadu a vypnutým ESP/ASR udělalo to, co se dalo čekat, když auto stojí čumákem z kopce, chci ho otočit čumákem do kopce, rozjedu se dopředu a v rejdu mu naložim. A gumy? O těch si asi myslel taky svý, bo quattro asi zimáky nepotřebuje:-)
Prostě se stalo to co pan TT předpokládal a místo toho aby se dostal na silnici od baru dolu k dolnímu parkovišti, vletěl do strmý stráně a diagonálně se pod full throttle snažil dostat na silnici. Auto se sunulo jak v pořadu Autosalon, pořád bokem. Ale nikoli nahoru na cestu. Po několika pokusech začlo spíše couvat ač se kola točila dopředu a tak se stalo to co mělo. S odjezdem bez pomoci byl konec a bylo za potřebí rolbu, nebo někoho hodně odvážnýho, bo do míst kam se pan TT dostal, bych se s SUV bez řetězu osobně nevydal.
V tu chvili na mně již šlo nucení jít smíchy močit, ale protože to s prostatou ještě nemám tak zlý, tak jsem zabouchl dveře u svýho 4x4, projel jsem rozoranou brázdou po SUV1, SUV2, B6, okolo TT a jeli jsme v klidu nádhernou zasněženou krajinou Lužických hor na čaj. Maj tam dobrej čaj. A to potvrdí i Bára Basiková, která tam s námi včera seděla, prohodila slovo a velmi pochválila kuchyň a prostředí.
Prostě nádherná sobota, plná čerstvého vzduchu protkaného pachem melaminomočovinového pojidla materiálu lamely spojky u SUV1, zábavy a pohybu. Škoda jen, že s námi nemohla být Nikolka která měla včera narozeniny. Všechno si ale vynahradíme.

Komentáře